BejelentésAmiről az ecsedi-láp regél!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

FEHÉRBOT NAP

/Nagyecsed/
2010. október 30-án, Nagyecseden elsőként került megszervezésre a Fehérbot nap. A rendezvénynek a II. Rákóczi Ferenc Városi Művelődési ház és Könyvtár adott helyet.

A megjelenteket Szántó Sándor köszöntötte, aki 2007-ben veszítette el látását.

Beszédében elmondta, hogy a fehérbot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d` Herbemont grófnőtől származik. A párizsi utcán sétálgatva többször megfigyelte a nagy jármű- és személyforgalomban félénken és bizonytalanul közlekedő vakok állandó veszélyeztetését. A 20-as évek végén Párizs forgalma egyre fokozódott, a vakok veszélyeztetettsége egyre inkább növekedett. A vakok megsegítésének lehetőségét megtárgyalta az édesanyjával, aki nem értett egyet a lánya igyekezetével, és inkább irodalmi művek Braille rendszerű átírását javasolta a lányának, amely igen divatos tevékenység volt a magas társadalmi rétegek hölgyeinek körében. A kérdéssel mégis tovább foglalkozva egy könnyen felismerhető eszköz kézben hordásának a gondolatát vetette fel. Így jutott a "fehérbot" használatának a szükségességéhez, amelyet úgy a járművek vezetői, mint a gyalogosok távolról felismernek és tudják, hogy közöttük vak ember közlekedik. Használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon.

Ezt követően városunk polgármestre Kovács Lajos nyitotta meg a rendezvényt.

A továbbiakban közel másfél óra alatt Szabolcs – Szatmár – Bereg megye területén élő látássérült emberek mutatkoztak be, különböző színpadi előadásokkal.

A műsor az Ecsed Singers együttes dalaival kezdődött.

Deméné Szondi Anikó, a mátészalkai kistérségi látássérült csoport vezetője versmondásával nyűgözte le a közönséget.

János bácsi nősül című színdarabot, a Nyírségi Látássérült Egyesület kulturális csoportjának előadásában láthattuk, mely darab jelenetei vidám perceket szereztek közönség számára.

A Mátészalkáról hozzánk érkezett Dancs Lajos kórus tagjai nagyecsedi népdalokat is énekeltek a közönség örömére.

A rendezvény nagyecsedi táncokkal folytatódott Szántó Sándor közreműködésével, aki több éve tagja a helyi néptánccsoportnak.

Végül az Ecsd Singers együttes tagjaival, közös énekkel zárult a Fehér Bot Nap. A rendezvény jótékonysági jellegű volt, melynek teljes bevételét Tóth Attila gyógykezelésére ajánlották fel.

Ez a rendezvény is bebizonyította, hogy a látássérült emberek is képesek igazán színvonalas, az emberek érzelmeit, megérintő műsort előadni, ezzel is segítve más rászorulóknak.

A rendezvény szervezője Szántó Sándor ezt követően megköszönte mindenkinek a segítségét és az adományát amellyel hozzájárultak nem csak a rendezvény sikeréhez, hanem Tóth Attila gyógyulásához is.

.

Murguly László Csabáné

igazgató
Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!